Site içi SEO bir yandan, Site dışı SEO diyerek sitenizi her yönden kapsamlı donatarak ziyaretçilerin sitenizi sık ziyaret etmelerini sağlayabilir, arama motoru kriterlerini yerine getirmiş olabilirsiniz. Ki bu da arama motoru sıralamasında size avantaj sağlayacaktır. Sitenizi backlink anlamında beslerken bir yandan da kullanıcı bazlı SEO çalışmalarını genişletmelisiniz ki sitenizin network ağı genişledikçe, bilinirliğiniz artsın. Ziyaretçi sayınız ve site içinde bulunma süreleri de doğru orantılı artacaktır. Bu anlamda Sosyal Medya ile SEO İlişkisi hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek, tam tersi etkisi dalga dalga büyüyerek artacaktır. Bunu stratejik bir değerlendirmeyle devreye sokabilir ve sitenizde yarattığı etkiyi izleyebilirsiniz. Kullanacağınız birçok sosyal medya kanalı ile de organik SEO çalışmalarında bulunmuş olacaksınız. Sosyal medya yönetimi ile yürütülen çalışmaların ne kadar basit olduğunu görecek ama bununla beraber de doğal yollardan çekebileceğiniz ziyaretçilerin düşünce yapısını da anlamış olacaksınız. Ki emin olun bu gerçekten işin düğüm noktasını oluşturmaktadır. Öneminden bu kadar bahsettikten sonra Sosyal Medya ile SEO İlişkisi adına sizlere örnek vermezsek olmaz.
Sosyal Medya ile SEO İlişkisi için neler yapabileceğinize baktığınızda, hangi sosyal medya kanalını kullanırsanız kullanın, paylaşacağınız konunun hedef kitlesi ve tarzı önemlidir. Bu öğelere göre tam anlamıyla içeriği ifade eden, güzelleştiren düzgün, dikkat çekici ve hedef kitleye hitap edici şekilde bir paylaşım yapılmalıdır. Her sosyal medya aracının kendi içinde farklı bir mekanizması bulunmaktadır. Hepsine aynı tarzda paylaşımlarda bulunamazsınız. Ama tüm sosyal medya kanallarında yapılan paylaşımların ortak bir noktası bulunmaktadır. O da yazı, ürün resmi, kampanya veya bilgi içerikleri yazıları paylaşarak ana web site adresine yönlendirilen asıl bağlantılar olmalarıdır.
Sosyal Medya ile SEO İlişkisi Açısından Planınızı Oluşturun ve Hemen Harekete Geçin
Twitter SEO ile başlarsak Sosyal Medya ile SEO İlişkisi anlamında yapılacak en güzel şey anlam teşkil edecek bir tweet hazırlamak olacaktır. Bağlantıyı paylaşırken öylece bırakmamalı, açık bir ifadeyle anlamlı bir yazı yazmalısınız. Eğer Twitter yoluyla sosyal etkileşimi arttırmak istiyorsanız, günlük olarak değişen popüler olan hashtaglerden de faydalanabilir ve daha çok kitleye ulaşabilirsiniz. Diğer taraftan Facebook SEO diyorsak eğer, yarattığı, olanak verdiği tüm alanlardan yararlanmalısınız. Türkiye’de milyonlarca kişinin kullandığı bir sosyal medya aracından bahsediyoruz. O zaman kuralına göre hareket ederek, başarılı bir SEO çalışması yapmalısınız. Faaliyet alanınıza ilişkin sayfa açarak, kişi toplayabilir ve sayfanıza organik ziyaretçi çekebilirsiniz. Sitenize ait yeni haber, ürün ve hizmetlere ilişkin bilgileri, tanıtımları paylaşabilirsiniz. Bununla beraber kendi sayfanız başta olmak üzere, konunuzla ilgili olan sayfa ve gruplarda da bağlantılarınızı paylaşabilirsiniz. Yine paylaşırken dikkat etmeniz gerekenleri hemen söyleyelim. Aynı şekilde paylaşılan bağlantıyı en güzel şekilde ifade eden açıklama ve eklediğiniz görseller etkili olacaktır. Ve lütfen paylaşım yapayım derken her sayfa ve grupta bağlantılarınızı paylaşmayın. Daha ne olduğunu anlayamadan zaten Facebook engelleyecektir.
Vereceğimiz son örnekte ise Sosyal Medya ile SEO İlişkisi tam anlaşılamayan ve buna bağlı olarak da çok paylaşım yapılmadığına inanılan Google Plus SEO da dikkat çekmektedir. Arama motorlarından özellikle Google’ın kendi sosyal medya aracı olması sanırım ipucu verir. Sitenizin değerli, kaliteli olarak puan kazanmasına araçlık yapacak önemli unsurlardan birisini oluşturmaktadır. Google Plus daha çok gönderilen yazılar ile beğenmelere, yorumlara bağlı bir sistem olmaktadır. Farklı kullanıcılar sitenizdeki +1 butonuna tıkladığında, aslında Google Plus için 1 yazı paylaşmış anlamına gelmektedir. Bakıldığında, sosyal medya araçları kullanılarak yaptığınız tüm çalışmalar sizlere backlink olarak dönmeyebilir evet ama kullanıcı bazlı SEO açısından Organik SEO yapmış ve kullanıcılara kaliteli bilgi vermiş oluyorsunuz.