Htaccess dosyası (Hypertext Access File) üzerinde çok farklı ayarlar ve kombinasyonlar yapılabilme imkanı olan ve özelleştirilebilir bir dosyadır. .Htaccess dosyası üzerinde gerekli uygulamaların yapılması için değişik kodlamaların kullanılması gerekmektedir. Htaccess dosyası ile sitelerinizde pek çok düzenleme, yetki ve kısıtlama işlemlerini yapabilirsiniz. Yüzlerce farklı komut ile oldukça kullanışlı olan Htaccess dosyası gerekli uygulamaları yapmak üzere farklı kodlamalar kullanmayı gerektirir. Kodlamalardan bahsederken, . Htaccess oluşturucu ile online olarak kod bilgisine gerek olmadan kendi sitenize uygun dosyanızı oluşturabilirsiniz. Değiştirilebilen ve özelleştirilebilen .Htaccess dosyasına cPanel ya da FTP üzerinden ulaşarak, istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz.
# BEGIN HTTPS Redirection
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/[0-9]+\..+\.cpaneldcv$
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/[A-F0-9]{32}\.txt(?:\ Comodo\ DCV)?$
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
</IfModule>
# END HTTPS Redirection
.Htaccess dosyasını nerede bulabileceğinizi de belirtelim. Size ait web sitesinin ana doküman dizininden ulaşabilme imkanınız bulunmaktadır. cPanel yönetim paneline girin. Dosya yöneticisi simgesine tıklayın. Doküman dizinini seçtikten sonra Git butonuna tıklayın. Htaccess dosyası public_html klasörünün altında görüntülenebilir ya da düzenlenebilir. Ne işe yarayacağına ya da ne gibi işlemler yapılabileceğine gelirsek de, SEO uyumlu link yapısı, hotlink engellemesi, dosyaları gizlemek, hata sayfaları, klasör yetki sınırlandırması, düşman botları engellemek, www yapılandırması, dosya şifreleme ve şifre koruması gibi güvenlik işlemleri, Ip engellemek, domain yönlendirme, veri sıkıştırma, bakım sayfası oluşturma, spam engelleme, iphone algılama ve yönlendirme gibi önemli linkleri oluşturabilirsiniz.
.Htaccess Dosyasının SEO ile Uyumluluğu
SEO konusunda uyumluluktan bahsediyorsak 404 sayfalarıyla başlayalım. Sizin kontrolünüzde silinen sayfalara kullanıcılar ulaşmaya çalıştıklarında 404 hata sayfalarıyla karşılaşmaktadırlar. 404 sayfalarının en doğru şekilde oluşturulmalı ve .Htaccess dosyalarına doğru şekilde tanıtılmalıdır. Eğer bunlar yapılmazsa web sayfaları yönlendirmeye sebep olur ve SEO açısından zarar görmüş olacaktır. 301 yönlendirmeleri de SEO optimizasyonu açısından devreye girmekle beraber, kalıcı URL yönlendirmeleri olduğunu belirtelim. Hem web kullanıcılarını hem de arama motorunun botlarını, değiştirdiğiniz sayfalara yönlendirme işine yaramaktadır. Etkisi de arama motorları eski ve yeni web sayfalarını aynı anda taramak durumunda kalmayarak yinelenmiş içerik sorunu ortadan kaldırılmış olacağından fazla olacaktır.
Web sitenizin ana sayfasını yalnızca 1 URL açması gerekir. Tersi olursa yinelenen içerik sıkıntısıyla sıkıntı yaşayacaksınız. Bu da SEO açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkaracaktır. İndex.php yönlendirmesi ve subdomain yönlendirmesi konuyla alakalı en sık karşılaşılan hatalardır. Htaccess açısından URL’nin SEO uyumlu olabilmesi için öncelikle okunabilir olması gerekmektedir. Yani eğer bir web sayfasının URL’sini gördüğünüzde hem kolay okunabilirse hem de okuduğunuzda içeriğinin ne ile alakalı olduğunu anlayabiliyorsanız, bu URL’nin SEO uyumlu olduğunu söyleyebiliriz.